fbpx

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan magnesium?

Magnesium bevordert diverse functies in het lichaam. Wanneer je een langdurig een tekort hebt aan magnesium, kan dit betekenen dat er zowel lichamelijke als psychische klachten ontstaan. Enkele voorbeelden hiervan zijn:  Stijve spieren, chronische vermoeidheid, slechte ontspanning, slechte nachtrust, nervositeit en spijsverteringsproblemen. Van alle klachten heeft een tekort aan magnesium voor invloed op stress, spieren en energieniveaus.

Stress

Een magnesiumtekort maakt je een stuk gevoeliger voor stress. Tijdens stress verbruikt het lichaam veel magnesium. Wanneer er te weinig magnesium in het lichaam is, wordt het calcium, wat voor spanning zorgt, niet verwijderd. Hierdoor ontstaat er een teveel aan calcium en dat zorgt voor een te hoge bloeddruk. Stress en spanning blijven aan,  aders worden nauw en stijf, en de druk neemt toe.

Spieren

Het magnesiumtekort heeft ook effect op de spieren. Het gaat hierbij weer om het te hoge calcium gehalte, wat niet verwijderd wordt. Calcium heeft een positief effect op het samentrekken van de spieren. Magnesium daarentegen zorgt ervoor dat je spieren ontspannen. Wanneer het lichaam te weinig magnesium krijgt, kunnen de spieren onvoldoende ontspannen. Hierdoor ontstaan stijve spieren en spierkrampen.

Energie

Als er een magnesiumtekort ontstaat, is er ook minder magnesium beschikbaar voor het vrijmaken van energie uit voeding. Een gevolg hiervan is dat de lichamelijke energie zal afnemen. Een gevoel van chronische vermoeidheid kan ontstaan.

Oorzaken van een magnesium tekort

De World Health Organisation (WHO) geeft aan dat meer dan 20% van de bevolking in West- Europa niet genoeg magnesium binnen krijgt. Er zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen, onder andere een slecht eetpatroon. Een dieet met weinig variatie  zorgt voor een gebrekkige inname van het mineraal magnesium.

Bronnen: vitamine-info.nl, naturafoundation.nl en magnesiumtekort.com